Dödsbo - Allt du behöver veta

När en person avlider uppstår ett dödsbo som omfattar alla den avlidnes tillgångar och skulder. Hanteringen av ett dödsbo kan vara komplex och tidskrävande, men med rätt vägledning kan processen bli enklare och mer hanterbar. På Urent erbjuder vi en helhetslösning när det kommer till dödsbon, hos oss får ni en gratis värdering av lösöre.   

Vad är ett dödsbo?

Ett dödsbo är en juridisk person som bildas vid en persons död. Det består av den avlidnes alla tillgångar och skulder. Dödsboet ansvarar för att betala av eventuella skulder och fördela kvarlåtenskapen till arvingarna enligt testamentet eller arvsordningen.

Vem ansvarar för dödsboet?

Förvaltningen av dödsboet sköts av dödsbodelägarna, vilka kan vara arvingar, testamentstagare eller andra personer som har rätt till en del av boet. Om det finns ett testamente kan det finnas en utsedd testamentsexekutor som har ansvar för att förvalta dödsboet och se till att testamentet verkställs.

Steg i hanteringen av ett dödsbo

Bouppteckning

Inom tre månader från dödsfallet ska en bouppteckning göras. Detta är en förteckning över den avlidnes tillgångar och skulder på dödsdagen. Bouppteckningen fungerar som dödsboets legitimation och ska skickas in till Skatteverket. Läs mer på skatteverkets hemsida https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/narenanhorigdor/bouppteckning.4.18e1b10334ebe8bc80001217.html.

 

Dödsboanmälan

Om den avlidne inte hade några betydande tillgångar och skulderna är mindre än tillgångarna, kan en dödsboanmälan ersätta bouppteckningen. Detta görs via kommunen.

 

Förvaltning av dödsboet 

Dödsbodelägarna måste förvalta dödsboets tillgångar tills arvet kan skiftas. Det kan innebära att betala räkningar, säga upp abonnemang, och vårda den avlidnes egendom.

 

Arvskifte

När alla skulder är betalda och bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket kan dödsboet skiftas. Detta innebär att tillgångarna delas upp mellan arvingarna enligt bouppteckningen och testamentet.

Värdering av dödsbo

Att värdera ett dödsbo är en viktig del av bouppteckningen och arvskiftet. Värderingen innebär att fastställa marknadsvärdet på alla tillgångar i dödsboet vid tidpunkten för dödsfallet. Här är en översikt över hur detta går till:

 

Inventering

Först görs en fullständig inventering av alla tillgångar som ingår i dödsboet. Detta inkluderar fastigheter, lösöre (som möbler och konst), fordon, bankkonton, aktier, fonder, försäkringar och andra värdefulla föremål.

 

Marknadsvärdering

Varje tillgång värderas till sitt marknadsvärde vid dödsdagen. För fastigheter kan detta innebära att anlita en mäklare eller värderingsman. För lösöre och andra tillgångar kan det vara nödvändigt att anlita experter inom respektive område.

 

Dokumentation

Alla värderingar dokumenteras noggrant och inkluderas i bouppteckningen. Det är viktigt att ha tydliga underlag för värderingarna för att undvika framtida tvister mellan arvingarna.

 

Skulder

Samtidigt som tillgångarna värderas, görs även en sammanställning av dödsboets skulder. Skulderna dras av från de totala tillgångarna för att fastställa nettovärdet av dödsboet.

Juridisk hjälp och stöd

Att hantera ett dödsbo kan vara en emotionell och juridisk utmaning. Därför är det ofta klokt att anlita professionell hjälp för att säkerställa att allt går rätt till. Juridiska rådgivare kan hjälpa till med att upprätta bouppteckningen och genomföra arvskiftet på ett rättssäkert sätt. Hos oss på Urent hjälper vi er med tömning och eventuell försäljning av hela eller delar av dödsboet.

Vanliga frågor om dödsbo

Vad händer om dödsboet har skulder som överstiger tillgångarna?

Dödsbodelägarna är inte personligt ansvariga för den avlidnes skulder. Om skulderna överstiger tillgångarna kommer skulderna inte att betalas, och arvet blir således ingenting.

 

Behöver jag betala skatt på arvet?

I Sverige finns ingen arvsskatt, vilket innebär att arvingar inte behöver betala skatt på det arv de mottar. Däremot kan dödsboet behöva betala skatt på den avlidnes inkomster fram till dödsdagen.

 

Hur lång tid tar det att avsluta ett dödsbo?

Tiden det tar att avsluta ett dödsbo varierar beroende på dess komplexitet. En enkel förvaltning kan ta några månader medan mer komplicerade fall kan ta över ett år.

Var finns vi?

Vi tömmer dödsbon i Avesta – Borlänge – Djurås – Falun – Hedemora – Leksand – Ludvika – Malung – Mora – Orsa – Rättvik – Smedjebacken – Säter – Vansbro – Älvdalen – Dalarna –  Västmanland – Gästrikland – Hälsingland – Härjedalen – Värmland – men också längre bort vid större tömningar.

Kontakta oss för mer information

Om du har frågor eller behöver hjälp med att hantera ett dödsbo, tveka inte att kontakta oss.

Telefon: 070-7501341

Email: Urentdalarna@hotmail.com